Yoga – Waar is je referentiepunt?

Als je in de yogales houdingen aan het doen bent, let dan goed op of je de neiging hebt om jezelf met anderen te vergelijken, vooral als je doet alsof het je niets kan schelen. Wanneer je deze diepgewortelde menselijke drang ontdekt, haal dan diep adem.

Terwijl je adem naar binnen stroomt, trek je je bewustzijn diep in je hart. Terwijl je uitademt, laat je de aandrang los. Doe de yoga alleen voor jezelf, ook als er honderd andere mensen in de kamer zijn. Je praktijk is voor jou alleen. Het is moeilijk om de zachte stem van innerlijke wijsheid te horen te midden van de kakofonie van voortdurende vergelijkingen. Het is simpelweg onmogelijk om je ziel te voelen als je ernaar streeft om superieur te zijn.

De ideale yogastudent is volledig zelfreferentieel. Paradoxaal genoeg is de wijsheid van een meester vaak vereist om de valkuilen van ego en zelfbedrog te vermijden. Een egoloze leraar die er alleen op uit is je naar je ware zelf te leiden, is echter zeldzaam. We moeten diep en ver zoeken naar leraren die begrijpen dat onze vrijheid en zelfbeheersing belangrijker zijn dan onze onderwerping aan hun autoriteit en ons exclusief vasthouden aan hun methoden. Terwijl middelmatige en onzekere leraren het heerlijk vinden om over anderen te heersen (en soms zelfs nederigheid veinzen), zullen meesters ons steevast leren hoe we de leraar in onszelf kunnen vinden. Hoewel we vaak een snelle oplossing van een autoriteit willen, leert yoga ons dat niemand al onze antwoorden heeft; onze antwoorden wachten in ons. Inderdaad, onze diepste vragen komen van binnenuit — ze herinneren ons er echt aan dat de antwoorden ook van binnen moeten zitten. De ware meester leidt me gewoon terug naar mezelf.

Wil je dit ook maar liever thuis, dan kan dat ook namelijk yogales online.

Een van de beste manieren om dit proces van conditionering af te werpen en jezelf af te stemmen op innerlijke wijsheid te ondersteunen, is commerciële media uit te schakelen en zo je geest te beschermen tegen gedachten die bedoeld zijn om hem tot slaaf te maken. Commerciële media worden betaald door mensen die willen dat je doet wat ze willen dat je doet. Ze hebben winstoogmerken. De grote voedingsbedrijven geven er niet om of je dik wordt, en de dieetbedrijven geven er niet om of je dun wordt. Sterker nog, als iedereen dun zou zijn, zouden de dieetbedrijven zelf op een monetair dieet moeten gaan! Adverteerders proberen ons er onophoudelijk van te overtuigen dat we een figuur moeten behouden dat zelden past bij de behoeften van ons lichaam, en dat we moeten leven op manieren die zelden het doel van onze ziel versterken. Als mijn constitutie bijvoorbeeld meer kapha is (om de taal van Ayurveda te gebruiken, het oude Indiase systeem van gezondheid en welzijn), voel ik me meer in vrede met mezelf als ik een beetje ‘overgewicht’ heb. Als mijn constitutie vata is, voel ik me gezonder als ik dunner ben. Hebzuchtige marketeers proberen iedereen in hun egoïstische hokje te plaatsen en beschamen vervolgens degenen die zich aan de buitenkant bevinden. Yoga, aan de andere kant, barst uit dozen en geeft ons de vrijheid om onze individualiteit, onze unieke aard, uit te drukken. Het helpt ons de innerlijke wijsheid te vinden die ons vertelt wat we voelen, waardoor we de mogelijkheid hebben om verbinding te maken met onze hoogste waarheid.

Wees in dit proces vooral medelevend voor jezelf. Wees geduldig. Geef jezelf de tijd om te ontplooien. Wanneer je het verlangen verliest om ogenblikkelijk perfect te zijn, is de kans kleiner dat je verslaafd raakt aan autoriteiten die beweren ‘alle antwoorden te hebben’. Ieder van ons moet zich realiseren: “Mijn antwoorden voor mijn leven liggen in mij, en samen met enthousiasme en toegewijd onderzoek, moet ik geduld en mededogen ontwikkelen om deze antwoorden langzaam maar zeker de innerlijke wijsheid te laten onthullen.

Deze curcus is afgeleid van Happy with Yoga.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

ajax-loader